Yaldır “Aksaray’ın Bacasız Sanayisi Yatırım Bekliyor”

Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Aksaray turizminin eksiklerinin giderilmesi ve ekonomiye kazandırılması konusunda talepte bulundu.

Kültür ve turizm şehri olan Aksaray’da bulunan Hasan Dağı’nın Uluslararası Yamaç Paraşütü, Kayak ve Doğa Sporları Merkezi olması için konaklama, altyapı ve sosyal tesis yatırımları, Kapadokya’nın incisi Ihlara Vadisi’ne teleferik, konaklama, altyapı ve sosyal tesis yatırımları yapılması gerektiğini vurgulayan Milletvekili Yaldır, “Aksaray’ımızın tarihi cami ve hanları, Selime Katedrali, peri bacaları, yeraltı şehirleri gibi birçok değerine devletten yatırım ve tanıtım desteği bekliyoruz. Çünkü Aksaray çok daha fazlasını hak ediyor” dedi.

Aksaray’ın bu tarihi, kültürel ve doğal değerlerine sahip çıkılmasını ve devlet yatırımlarının yapılmasını talep eden Yaldır, Aksaray’ın potansiyellerinden yeterince faydalanılmadığını dile getirdi. Yaldır konuşmasında, “Seçim bölgem Aksaray milattan önce 7000’li yıllara dayanan geçmişi ile Anadolu’nun kadim ve önemli yerleşim yerlerinden biridir. Tarih boyunca önemli ticaret yolları üzerinde bulunan Aksaray geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Aksaray tarih boyunca Anadolu’nun doğusunu batısına, güneyini kuzeyine bağlayan şehir konumunda olmuştur. Bu durum yalnızca coğrafya ve ulaşım ile sınırlı kalmamış tarih boyunca dinlerin, kültürlerin, medeniyetlerin de bir kesim noktası olmuştur. Bu tarihsel ve kültürel birikim Aksaray’ımızın önemli bir turizm potansiyeline sahip olmasını sağlamıştır. Aksaray doğal, tarihsel, kültürel ve coğrafyasındaki özgünlükten dolayı dünyanın hemen hemen her yerinden ziyaretçi alabilen, turizm potansiyeli çok yüksek bir şehirdir. Ancak bu potansiyelden yeteri kadar faydalanamamaktadır. Bu durumun temel sebeplerinden bir tanesi Aksaray’ımızın turizm alanında yeterince devlet yatırımı almamasıdır” ifadelerini kullandı.

Kapadokya Alan Başkanlığı kapsamının Aksaray’ı içine alacak şekilde genişletilmesi gerektiğini belirten Milletvekili Yaldır, “Her yıl dünyanın dört bir yanından milyonlarca turisti misafir eden Kapadokya, Aksaray olmadan düşünülemez. Ancak hükümet ve bakanlık yetkilileri olağanüstü bir çaba sarf edip, bunu düşünmeyi başarmış ve 2019 yılında Kapadokya Alan Başkanlığı sınırlarında Aksaray’a yer vermemiştir. Kapadokya’nın Aksaray sınırlarını kapsıyor olduğunu tarih ve coğrafya bilimi kabul etse de maalesef ki Kültür ve Turizm Bakanlığı kabul etmemiştir. Örneğin Kapadokya’nın incisi olarak bilinen tarihi ve doğal güzellikleri bir arada bulundurma ile adeta açık hava müzesini andıran Ihlara Vadisi, Kapadokya bölgesinde ve Aksaray’ımızın Güzelyurt ilçesi sınırları içerisinde bulunmakta olup, her yıl yarım milyona yakın yerli ev yabancı turisti ağırlamaktadır. Yine Ihlara Vadisi’nin girişinde bulunan Selime Katedrali Kapadokya’nın en büyük katedralidir. Ayrıca Selime’de Kapadokya denilince herkesin ilk aklına gelen peri bacaları vardır. Yine Aksaray’ımızın Gülağaç ilçe sınırları içerisinde bulunan Aşıklı Höyük Kapadokya’nın ilk köy yerleşim yeridir. Bu örneklerin Aksaray’ın Kapadokya’nın bir parçası olduğunu anlatmaya yeterli olduğunu düşünüyorum. Bu doğrultuda Kapadokya Alan Başkanlığı’nın kapsamını Aksaray’ı içine alacak şekilde genişletilmesi ve birlikte bütçenin Aksaray’a yapılacak turizm tanıtım ve yatırım faaliyetleri için arttırılmasını Kültür ve Turizm Bakanımızdan Aksaraylı hemşerilerimiz adına talep ediyorum” diye konuştu.

Aksaray’ın ülke ekonomisine bacasız sanayi anlamında önemli katkılar sunabileceğine değinen Milletvekili Yaldır “Böylelikle Kapadokya bölgesinin sınırları içerisinde yer alan Ihlara Vadisi, Saratlı Yeraltı Şehirleri, Selime Katedrali peribacaları gibi alanındaki benzersiz tarihi, kültürel ve doğal değerleri koruma ve kullanma dengesini gözeterek gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması sağlanacaktır. Ekonomimizin dış ticaret açığı verdiği ve döviz kurlarını dizginleyemediği bu zor günlerde bacasız sanayimiz olan turizmi desteklemek ülke ekonomisine kısa vadede ciddi faydalar sağlayacaktır. Aksaray dağlarıyla, vadi ve kanyonlarıyla, gölleriyle, han ve kervansaraylarıyla, tarihi cami ve kiliseleriyle, termal turizmiyle, yeraltı şehirleriyle, peribacalarıyla, oyma evleriyle, kültürel değerleriyle, doğa sporlarıyla başlı başına bir kültür ve turizm şehri olmayı çoktan hak ediyor. Bu doğal, tarihi ve kültürel değerler ilgi bekliyor, destek bekliyor, yatırım bekliyor, tesisleşme bekliyor, restorasyon bekliyor, gün yüzüne çıkmayı bekliyor, tanıtım bekliyor. Ihlara Vadisi Aksaray’ımız ve ülkemiz turizmi için çok önemlidir. Başta teleferik ve konaklama yatırımları olmak üzere uygulanacak projelerle Aksaray turizminin gelişimi hızlanacaktır. Bir başka değerimiz olan Hasan Dağı’nda Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası ve of-road yarışmaları gibi organizasyonlar düzenleniyor. Yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü, kayak gibi doğa sporlarında Hasan Dağı’nı dünya çağında bir marka yapmak için gereken altyapı çalışmaları ve tanıtım faaliyetleri hızla yapılmalıdır. Ayrıca bu faaliyetlerin gerçekleşebilmesi için başta konaklama olmak üzere ihtiyaçları karşılayacak tesislerin bakanlık tarafından yapılmasıyla Hasan Dağı, Aksaray turizmine ve tanıtımına en büyük katkıyı sağlayacak noktalardan birisi olacaktır. Gülağaç ve Güzelyurt ilçelerimizde bulunan termal su kaynaklarının termal turizme ve seracılığa kazandırılması gerek istihdamın artmasına ve tarımsal üretime gerekse Aksaray’ımızın turizmine büyük katkı sağlayacaktır” diyerek sözlerine son verdi. (Haber: S. OLGUN)

Yorum bırakın