Koçak “Tarlalar Bizim Üstü Açık Fabrikalarımız”

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak 2023 hasat sezonu değerlendirmesinde bulunarak tarım şehri olan Aksaray topraklarının üstü açık fabrika olduğunu dile getirdi. Koçak, sezonun bereketli geçtiğini kaydederek üreticilerin ürün satışı konusunda beklentisinin çok karşılanmadığını ifade etti.

Tarım şehri olan Aksaray’ın ülke ekonomisine önemli katkılar sunduğunu vurgulayan Koçak, geçtiğimiz günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi’ne yapılan ürün teslimatının ardından hükümet tarafından yapılacak fark ödeme beklentilerini yineleyerek üreticilerin desteğe ihtiyacının olduğunu belirtti. Koçak, tarımsal ürün satış bedellerinin girdi maliyetlerinin altında kaldığını aktararak, “Tarım şehri olan Aksaray’da haziran ayından beri hasat sezonu devam ediyor. Aksaray olarak üretiyoruz ve üretmeye devam edeceğiz. Tarlalar bizim üstü açık fabrikalarımız. Bu yıl üretime ekonomik anlamda baktığımızda ürettiğimiz ürünü istediğimiz fiyata satamadık. Satışlar mevcut ekonominin ve girdi maliyetlerinin altında kaldı. Arpa ve buğday üretimi tamamlandı ve Toprak Mahsulleri Ofisi’ne teslim edildi. Yaklaşık yüzde 80 oranında TMO’ya ürün teslimi yapıldı. TMO’ya teslim edilen ürünlerin hükümetimiz tarafından açıklanan arpada 500 lira, buğdayda bin lira desteklemenin ödemesini bekliyoruz. Ekim sezonunun sonuna gelirken bu ödeme yapılırsa üreticimizin gübreye, mazota, özel firmalara vereceği borçlarının ödenmesinde kolaylık sağlanmış olur. En kısa zamanda bu ödemelerin yapılmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aksaraylı üreticilerin ekim sezonunun sonuna geldiğini söyleyen Koçak, pancar hasadının da devam ettiğini belirtti. Pancar üreticisinin de destek beklediğini dile getiren Koçak, açıklamasının devamında; “Ekim sezonu hazırlıkları da tamamlandı sayılır. 2024 yılında da bereketli bir sezon geçirmeyi temenni ediyoruz. Çerezlik ayçiçeği üretiminin ilk hasadında üreticiler iyi fiyata satış yapmıştı ancak son zamanda hasat yapan üreticiler alım garantisi olmadığı için beklentisinin altında fiyata satış gerçekleştirdiler. Şeker pancarında da hasat sezonu devam ediyor. Üreticilerimize hayırlı hasatlar diliyoruz. Pancar sektöründe de istediğimiz fiyatı alamadık. Girdi maliyetleri yüksek. Mazot, gübre, nakliye gibi giderler üreticiye sıkıntı veriyor. İnşallah hükümetimiz pancar parası alınmadan yeniden değerlendirme yapar ve üreticiyi memnun edecek ek zammı verir. Üreticilerimiz pancarı teslim ettikten hemen sonra ödemelerin yapılmasını bekliyor. Ödemeler hemen yapılırsa aradaki zaman kaybında üreticinin kazancı erimemiş olur. Şubat ayına kalmadan ödemelerin yapılmasını istiyoruz.” dedi. (Haber: S. OLGUN)

Yorum bırakın